Bacalao Performance Company
Bacalao Performance Company
Bacalao Performance Company
Bacalao Performance Company
Bacalao Performance Company
Bacalao Performance Company
Bacalao Performance Company
Bacalao Performance Company

Sørgelige greier

En forestilling om å være etterlatt

Tekst: Morten Lorentzen, Musikk: Knut Reiersrud 

Spilles på Belleville Scene (Cosmopolite) / Soria Moria

13. januar 2023, kl. 19.30
14. januar 2023, kl. 14.30 og 19.30
15. januar 2023, kl. 14.30 og 19.30

Tre damer tropper opp på selvutviklingskurset «Og så videre». De har mistet en som stod dem nær i selvmord. Nå skal de forsøke å komme seg videre i livet, hva nå enn det betyr. Lettere sagt enn gjort. I «Sørgelige greier» følger vi dem på deres vaklende, ruskete , strevsomme ferd videre i livet, med en uendelig sorg i bagasjen, og en uhåndterlig smerte i hjertet. Hva skal egentlig til for å "komme seg videre"? Kan man skrive sorgen av seg, eller padle den vekk? Skal man prate om det, eller la det ligge? Fortsette eller gi opp? Hvorfor skal man leve når livet bare gjør vondt? Dette er spørsmålene man jobber seg gjennom, til ubarmhjertig mas fra samfunnet, eller stemmen i sitt eget hode…   I Norge tar mellom 500 og 700 mennesker livet sitt i året, og ca. ti ganger så mange forsøker. På verdensbasis dør en million mennesker hvert år i selvmord.

Flere dør av selvmord enn av krig, vold og kriminalitet til sammen. Likevel er selvmord fortsatt et av vår tids siste tabuer. Tross medias økende fokus på problematikken, opplever mange berørte at det ikke er rom for å snakke om selvmord, og mange som trenger hjelp får ikke den hjelpen før det er for sent. 


«Sørgelige greier» er et teaterstykke om og med etterlatte ved selvmord, skrevet av dramatiker Morten Lorentzen. En nær og ærlig, humoristisk og alvorlig, vakker og vond forestilling om de som er igjen, om de som skal leve videre. Et lite bidrag inn mot økt åpenhet rundt et komplisert og muligens forsømt tema.


Marianne McGill har regi, og gitarist Knut Reiersrud spiller sjelfull blues gjennom forestillingen, til trøst og ettertanke. Skuespillere er Sissel Andrea Rostøl Bakken, Lene Fløystøl Litsheim, Siren Elise Frøytlog Hole og Helge Reistad. 

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i forestillingen kan oppleves sterkt, særlig for mennesker som selv er etterlatte, er i sorg eller går gjennom psykisk sykdom. Det kan derfor være "lurt" å komme sammen med noen, hvis han har noen å komme sammen med. Mindreårige er velkomne i følge med en voksen.


Prosjektet er støttet av Oslo Kommune, Bergesenstiftelsen, Oslo Teatersenter, Stiftelsen Fritt Ord og LEVE (Landsforeningen for etterlatte ved selvmord).